1 kg muusiperunaa
2 kananmunan keltuaista
öljyä paistamiseen
800 g lampaanjauhelihaa
2 sipulia hienonnettuna 2 sellerin oksaa
3 porkkanaa pieneksi kuutioituna
2 rkl tomaattipyreetä
2 dl punaviiniä
3 timjamin oksaa
2 laakerinlehteä
worchester-kastiketta
suolaa ja pippuria
Tee perunamuusi tavalliseen tapaan tai hyödynnä muusin tähteet. Jäähdytä. Sekoita jäähtyneeseen muusiin kaksi kananmunan keltuaista. Jos eilinen perunamuusi on kovaa, notkista se ensi tilkalla maitoa ja sulaa voita. Kuumenna tilkka öljyä pannussa ja kuullota siinä kasvikset sekä laakerin lehdet. Lisää lampaanjauheliha ja timjami. Paistele hetki, lisää sitten loput ainekset. Peitä kannella ja anna porista hiljalleen n. 15 minuuttia.
Voitele jauhelihakastikkeen hautuessa 20 x 30 cm:n uunivuoka. Kun kastike on valmis, mausta se suolalla, pippurilla ja noin lusikallisella worchester-kastiketta. Poimi pois laakerinlehdet ja lusikoi kastike vuoan pohjalle. Levitä perunamuusi varovasti kastikkeen päälle ja tee siihen haarukalla raitoja. Laita uuniin 200 asteeseen noin 15 minuutiksi, tai kunnes muusi on kuumaa ja saanut kauniin värin.
Shepherd's Pie II (Simppelimpi versio à la Yhteishyvä)
400 g jauhelihaa
1 rkl öljyä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 pieni prk viipaloituja herkkusieniä
1 dl lihalientä
2 tl worcesterkastiketta
0,5 tl timjamia
0,25 tl mustapippuria
suolaa tarvittaessa
Pinnalle:
1 l valmista perunasosetta
tilkka maitoa tarvittaessa
1 kananmuna
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Ruskista sipuli ja valkosipuli öljyssä pannussa. Lisää jauheliha ja murenna se hienoksi samalla kun ruskistat sen. Lisää lihan joukkoon sienet. Lisää lihaliemi ja mausteet. Keitä muutama minuutti. Levitä jauhelihaseos matalan uunivuoan pohjalle. Jos perunasose on hyvin tiivistä, notkista sitä hiukan maidolla. Vatkaa joukkoon kananmuna. Lusikoi sose tasaiseksi kerrokseksi jauhelihan päälle. Koristele pinta haarukalla aaltomaisin kuvioin. Paista 225-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia.