sunnuntai 21. helmikuuta 2010

Rapeat falafelit ja jugurttidippi

Näitä Jensenin kiusauksen falafeleja valmistin taannoin. Koostumuksen kanssa oli hieman ongelmia (taikina tahtoi jäädä liian löysäksi), mutta ihan hyviä niistä tuli. Mausteita saa laittaa reippaasti.

2 purkkia liotettuja ja huuhdeltuja kikherneitä (purkissa 400 g/josta herneitä 265 g)
0,6 dl vastapuristettua sitruunanmehua ja saman verran vettä
1 sipuli pieneksi silputtuna
1/2 tl jeeraa eli juustokuminaa
1/2 tl kuivattuja chilihiutaleita
3 valkosipulin kynttä silputtuna
2 tl hyvälaatuista suolaa
3 rkl tuoretta persiljaa hakattuna
4-5 dl korppujauhoja (vaaleasta leivästä raastettuna)
2 kananmunaa

Dippiin:
4 dl luonnonjugurttia (turkkilainen paksu jugurtti on paras)
1/2 tl vastarouhittua mustapippuria

Sekoita monitoimikoneessa kikherneet, sitruunanmehu ja vesi, kunnes seos on pehmeää ja tasaista. Siirrä seos kulhoon ja lisää sipuli, kumina, chilihiutaleet, 2/3 valkosipulimurskasta, 1 tl suolaa, 2 rkl persiljasta ja puolet korppujauhoista. Sekoita hyvin.
Muovaa taikinasta 16 falafelpalleroa ja paina ne aavistuksen littanammaksi. Laita loppu korppujauho lautaselle ja vispaa kananmunat pienessä kulhossa. Dippaa falafeleja ensin kananmunassa ja rullaa ne sen jälkeen korppujauhoissa.
Valmista sitten dippi. Sekoita pienessä kulhossa jugurtti ja pippuri, ja lisää sekaan loput valkosipulimurskasta, 1 tl suolaa ja loput persiljasta. Sekoita hyvin. Suojaa tuorekelmulla ja laita jääkaappiin vetäytymään.
Paista falafelit paistinpannulla noin pari minuuttia per puoli, kunnes ne ovat pinnaltaan kullanruskeita. Tarjoile dipin kera.