Leivon sämpylöitä lähes viikottain, aina niistä aineksista mitä milloinkin sattuu kaapeista löytymään.Vehnäjauhoja en laita sämpylätaikinaan enää laisinkaan vaan olen korvannut ne spelttijauhoilla. Speltin lisäksi laitan yleensä taikinaan jonkin verran ruisjauhoja, joskus ohrajauhojakin. Tänään lisäsin sämpylätaikinaani porkkanaa, tyrniä ja hunajaa. Nesteenä käytin kasvissosekeittoa tehdessä yli jäänyttä keitinlientä (liemi kannattaa aina käyttää hyödyksi, vitamiineja ei kannata heittää hukkaan!).
0,5 litraa kasvislientä
1 pussi kuivahiivaa
2 tl himalajan kristallisuolaa
noin 3 rkl juoksevaa luomuhunajaa
luomuspelttijauhoja
reilu 1 dl luomuruisjauhoja
reilu 1 dl ruisleseitä
pari rkl tyrnirouhetta
1 iso raastettu luomuporkkana
vajaa 1 dl voita sulatettuna
Lämmitä neste reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon suola ja hunaja, sekoita kunnes ne ovat liuenneet nesteeseen. Lisää kuivahiiva ja osa spelttijauhoista (kuivahiivaa ei tarvitse sekoittaa jauhoihin ennen lisäämistä nesteeseen, vaikka niin usein neuvotaan). Lisää ruisjauhot, tyrnirouhe, ruisleseet ja porkkanaraaste. Lisää spelttijauhoja ja vaivaa, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta (käytä aluksi sekoittamiseen puuhaarukkaa ja kun taikina on paksumpaa, jatka vaivaamista käsin). Lisää lopuksi sulatettu voi. Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi. Jaa taikina kahteen osaan, leivo osista kaksi pötköä ja jaa ne tasakokoisiksi paloiksi. Pyörittele sämpylöiksi. Jos haluat, voit kohottaa sämpylöitä vielä hetken liinan alla. Paista 200
asteessa noin 15 minuuttia, kunnes sämpylät saavat kauniin värin. Nautin aidon voin kera!