keskiviikko 12. toukokuuta 2010

Kasvislasagne


Lasagne on hyvää ja riittoisaa ruokaa, eikä lainkaan niin vaikeata valmistaa kuin moni mieltää. Sitä voi valmistaa lihasta, kalasta, tai kasviksista, itse tykkään kasvisversiosta eniten. Valmis luomutomaattikastike nopeuttaa valmistusta. Tällä kertaa laitoin lasagneeni munakoisoa, kesäkurpitsaa ja aurinkokuivattuja tomaatteja.

1 iso luomumunakoiso ta pari pienempää
1 iso luomukesäkurpitsa tai muutama pienempi
purkillinen aurinkokuivattuja tomaatteja kuutioina
1-2 luomutomaattia
1 plo luomutomaattipastakastiketta

(Luomu)täysjyvä- tai pinaattilasagnelevyjä
Kuivattua (luomu)oreganoa

Valkokastike:
voita
speltti (tai vehnä)jauhoja
noin 1 l maitoa
juustoraastetta
suolaa
mustapippuria
jauhettua muskottipähkinää


Viipaloi munakoisot ja kesäkurpitsat. Valmista valkokastike. Sulata voi kattilassa. Lisää joukkoon muutama ruokalusikallinen jauhoja ja paista hetki. Lisää maitoa pikkuhiljaa, sekoita ja anna kastikkeen saostua ennen seuraavan erän lisäämistä. (Huom! Maito kannattaa lisätä lämmitettynä!). Kun olet lisännyt kaiken maidon, lisää juustoraaste ja mausta suolalla, pippurilla ja ripauksella jauhettua muskottipähkinää. Sekoita, anna kiehahtaa ja noista pois liedeltä. Voitele uunivuoka. Laita vuoan pohjalle ohut kerros tomaattikastiketta. Levitä keros lasagnelevyjä, niiden päälle taas tomaattikastiketta, kerros kasvisviipaleita ja aurinkokuivattuja tomaatteja. Mausta kasvikset oreganolla. Lisää seuraavaksi kerros valkokastiketta ja sen päälle taas lasagnelevyjä. Jatka kerroksia samalla tavalla siten, että viimeisen lasagnelevykerroksen päälle tulee valkokastikekerros. Asettele pinnalle viipaloidut tomaatit ja hieman juustoraastetta. Paista 175 asteisessa uunissa noin tunnin verran. Anna lasagnen vetäytyä jonkin aikaa ennen tarjoilua.