torstai 6. toukokuuta 2010

Kesän ensimmäiset grilliherkut

Grillikausi on avattu! Päätin kattaa talkooporukalle pöydän koreaksi ulos ja ilman ennakkosuunnitelmia menu muotoontui kauppareissulla seuraavanlaiseksi:
- Grillattua parsaa ja parmesaania
- Jättikatkarapuja mausteöljyssä
- Lohinyytit
- Grillattuja herkkusieniä vuohenjuustotäytteellä
- Fetasalaattia
- Hapatettua spelttileipää



Ostin pätkän merilohta, jonka paloittelin annospaloiksi. Laitoin palaset folioon, jonka olin kevyesti sipaissut oliiviöljyllä tarttumisen estämiseksi. Maustoin lohet suolalla, pippurilla, sitruunamehulla ja silppusin pinnalle vielä reilusti ruohosipulia. Annoin maustua muiden ruokien valmistelun ajan, ja sitten vaan grilliin kunnes lohi oli kypsää. Jättikatkarapuja en muistaakseni ollutkaan grillannut aiemmin. Tyydyin ihan pakastealtaan jättikatkarapuihin, jotka sulatin, laitoin folioon ja maustoin suolalla ja sitruunalla sekä kaadoin päälle fetajuuston mausteöljyn. Sitten vaan grilliin muhimaan. Tuoreista katkaravuista olisi varmasti saanut parempaa, mutta ihan hyviä näistäkin tuli. Vihreitä parsoja keitin ensin muutaman minuutin ajan suolalla, sokerilla ja sitruunalla maustetussa vedessä ja siirsin sen jälkeen grilliin. Kun parsat olivat valmiita, ripottelin päälle parmesaanilastuja. Sienet valmistin niin, että irroitin jättikokoisista tuoreista herkkusienistä kannat ja leikkasin koloon suht paksun viipaleen vuohenjuustoa. Päälle hieman silputtua ruohosipulia, valelu oliiviöljyllä ja grilliin. Fetasalaatti koostui ihan perinteisesti jäävuorisalaatista, kurkusta, kirsikkatomaateista, oliiveista, punasipulista ja aidosta fetajuustosta. Salaatin kanssa maistui Hakaniemen hallista ostettu ihana hiivaton luomuspelttileipä. Aterian kyytipoikana joimme ranskalaista Jean-Baptiste Adam Pinot Gris Réserveä, joka osoittautui oikein kelpo viiniksi.