Itse leivottu leipä on sitten hyvää! Tällä Pirkan reseptillä aloitin "leivänleipomisurani" pari vuotta takaperin ja hiljattain valmistin sitä viemisiksi mökille. Koska vältän valkoisia vehnäjauhoja, korvasin sekä vehnäjauhon että hiivaleipäjauhon speltillä. Vehnäjauhon tilalle hienompaa spelttijauhoa ja hiivaleipäjauhon tilalle spelttihiivaleipäjauhoa. Leipä jäi hieman matalaksi, koska unohdin painella oliivit leivän pinnalle ennen vuoassa kohottamista ja laitoin ne vasta kohottamisen jälkeen, jolloin leipä tietenkin lässähti hieman... Rosmariinia ja oliiveja voi laittaa reilumminkin kuin mitä ohjeessa mainitaan.
Taikina:
2 1/2 dl maitoa
1 ps (11 g) kuivahiivaa
1 dl kaurahiutaleita
3/4 tl suolaa
2 tl rosmariinia
2 rkl juoksevaa hunajaa
1/2 dl oliiviöljyä
1 kananmuna
3 dl hiivaleipäjauhoja
n. 3 dl vehnäjauhoja
5 paprikatäytteistä vihreää oliivia
1. Lämmitä maito hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi (42-asteiseksi). Sekoita joukkoon kuivahiiva ja hieman jauhoja. Lisää kaurahiutaleet, suola, rosmariini, hunaja, oliiviöljy ja muna. Alusta loput jauhot vähitellen. Kohota taikinaa liinalla peitettynä lämpimässä paikassa noin 20 minuuttia.
2. Voitele suorakaiteen muotoinen vuoka (tilavuus 2 l) oliiviöljyllä. Pane vuoan pohjalle ja reunoille leivinpaperikaistaleet.
3. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikinasta vuoan mittainen tanko ja nosta se vuokaan. Ripottele pinnalle jauhoja ja paina koristeeksi muutama oliivinpuolikas. Kohota liinan alla 20-30 minuuttia.
4. Paista 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 30 minuuttia. Leipä saa jäähtyä noin 10 minuuttia ennen kumoamista. Jäähdytä leipä ritilällä.