Tänä vuonna vappupäivän sää ei oikein suosinut piknikille lähtöä, joten sen sijaan suunnistimme vappujuhliin sisätiloihin. Olin kuitenkin valmistellut eväät siinä toivossa, että sää olisi seljennyt, mutta koska niin ei käynyt, nautimme perunasalaatin ja lihapullat kotona :) Perunasalaattiresepti löytyi
Uusi Musta -blogista, Köyhien Ritareiden Meri-Tuulin käsialaa. Todella simppeli valmistaa ja aivan ihana kesäinen maku! Tästä taitaa tulla vakkarilisuke tämän kesän grilliruokien kaveriksi. Reseptin innoittamana päätin valmistaa peruspestonkin vastaisuudessa itse, sen verran helppoa tämän tahnan tekeminen oli, sen kun lykkää ainekset tehosekoittimeen. Itse tuunasin ohjetta niin, että lisäsin pestoon kourallisen raastettua parmesaania. Tein salaatin pienistä italialaisista uusista perunoista (epäekologista, I know...), joiden maku oli sinänsä aika mitänsanomaton, mutta jakkas suomalaisia uusia perunoita alkaa saada kaupoista, aion kyllä ehdottomasti tehdä tätä uudelleen. Ei uusia perunoita tarvitse aina sillin kanssa syödä :)

- 2 kg kiinteitä, pieniä perunoita
- 2 dl herneen versoja (tai keitettyjä herneitä, esim. pakastettuja sulatettuina)
- 1 dl persiljaa tai basilikaa
- 3 valkosipulin kynttä
- 1 dl kurpitsan siemeniä
- 1/2 dl oliiviöljyä
- 1/2 dl rypsiöljyä tai muuta ruokaöljyä (itse käytin vain oliiviöljyä)
- 1 sitruunan mehu
- (tai 1/2 dl valkoviinietikkaa)
- noin 3 rkl kylmää vettä
- merisuolaa
Pese ja halkaise perunat (pienet uudet perunat voi käyttää kokonaisina).. Keitä ne suolatussa vedessä kypsiksi, varo ylikeittämistä. Valmista pesto lisäämällä kaikki ainekset suolaa ja vettä lukuunottamatta tehosekoittimeen. Lisää lopuksi vettä tarpeen mukaan notkistaaksesi peston ja mausta suolalla. Kun perunat ovat kypsiä, valuta niistä neste, ja lisää pesto pottujen sekaan. Anna perunasalaatin jäähtyä ja tarjoa kylmänä lisukkeena.
Lihapullia teen erilaisilla resepteillä, aina kuitenkin naudan jauhelihasta (en ole jostain syystä koskaan tykästynyt sianlihaan). Tällä kertaa kaivoin pakastimesta 2 pakettia (yhteensä vajaa kilo) Svarfvarsin luomunaudanjauhelihaa, sulatin ne, lisäsin joukkoon 2 pussillista luomusipulikeittoaineksia, reilun desin luomulihaliemessä turvotettuja korppujauhoja, 1 luomukananmunan, kourallisen silputtua ruohosipulia, sekä musta- ja valkopippuria. Pyörittelin taikinan palloiksi, uuniin kypsymän 200 asteeseen 15-20 minuutiksi. Simple as that, erittäin herkullisia lihapullia! Maistuvat sekä lämpimänä että kylmänä.
Koska taikina oli iso, jäi lihapullia vielä reilusti yli vappupäivän lounaalta. Tein niille seuraavana päivänä viherpippurikastikkeen lihaliemestä, luomuruokakermasta ja kokonaisista viherpippureista. Lisäsin joukkoon myös ripauksen suolaa ja suurustin kastiketta hieman, annoin porista hiljakseen tovin. Oikein hyvää sekin!