Kun seuraavaksi teen pizzaa, kokeilen ehdottomasti tätä Jensenin Kiusauksen reseptiä. Pohjan vehnäjauhon saatan tosin korvata speltillä.
Jensenin kiusauksen pitsapohja
1,5 tl kuivahiivaa
2,5 dl 42-asteista tai kädenlämpöistä vettä
1,5 tl suolaa
1 rkl hunajaa
7,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl oliiviöljyä
Sekoita isossa kulhossa kuivahiiva lämpimään veteen ja sekoita lusikalla, kunnes hiiva on liuennut. Lisää suola, hunaja ja 2,5 dl vehnäjauhoja.
Sekoita voimakkaasti, kunnes seos on pehmeää: noin 3 minuuttia. Lisää loput jauhoista desilitra kerrallaan. Sekoittele puisella lusikalla tai kauhalla.
Lopussa kulhossa pitäisi olla pehmeä ja hiukan "sticky" taikina, joka puhdistaa kulhon reunoilta jauhot.
Siirrä taikina kevyesti jauhotetulle alustalle ja vaivaa sitä vielä 3-4 minuuttia. Voit lisätä hiukan jauhoa, jotta taikina ei tartu alustaan.
Valmiin taikinan pitäisi olla pehmeä ja ei-käsiin-tarttuva.
Laita kulhoon oliiviöljy ja aseta taikina kulhoon, käännellen sitä niin, että koko taikina saa oliiviöljypinnan. Peitä kulho tuorekelmulla ja anna taikinan nousta tunti.
Kotitekoinen Italian sausage
500 g jauhelihaa (alkuperäisessä reseptissä porsaan jauhelihaa)
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1,5 tl suolaa
vastarouhittua mustapippuria
1,5 tl aniksensiemeniä
1 dl punaviiniä
2 tl kuivattua oreganoa
2 tl kuivattua basilikaa
Sekoita kaikki ainekset isossa kulhossa käsin. Paista pieni määrä seosta pannulla, jotta voit testata mausteiden määrän. Paista sitten jauhelihaseos pannulla samalla puuhaarukalla murustaen.
Aina toimiva tomaattisose
1 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1/2 tl kuivattua oreganoa
1/2 tl kuivattua basilikaa
400 g tomaattimurskaa
1 pieni purkki tomaattipyrettä
vastarouhittua mustapippuria
hyppysellinen tummaa sokeria
Paista valkosipulia oliiviöljyssä kasarissa tai kattilassa. Älä ruskista. Lisää loput ainekset, nosta kiehumispisteeseen ja alenna sitten lämpötilaa. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes kastike on saostunut, vähintään 15 minuuttia.
Kauli pitsataikina uunipellille, levitä päälle tomaattiseos, Italian sausage ja ripottele päälle juustoraastetta. Paista 225 asteessa noin 15-18 minuuttia.
Huom 1: Italian sausagea voi käyttää myös lasagneen.
Huom 2: Teen yleensä kaikista kolmesta kaksinkertaisen annoksen ja valmistan kaksi pellillistä pitsaa. Italian sausagea voi myös oivasti pakastaa. Laitan aina pitsan päälle vielä tuoreita yrttejä: basilikaa ja oreganoa. Yleensä lisään tuoretta basilikaa myös tomaattisoseeseen keittämisen loppuvaiheessa.