sunnuntai 14. maaliskuuta 2010

Kasviskeitto paahdetuista kasviksista

Erilaiset kasvissosekeitot kuuluvat vakiorepertuaariini. Ne ovat helppoja, ravitsevia ja terveellisiä ja maistuvat lapsellekin. Tällaisen erittäin mielenkiintisen reseptin löysin Jensenin Kiusauksesta, täytyykin kokeilla lähiaikoina:

8 dl kana- tai kasvislientä
uunipellillinen uunissa paahdettuja kasviksia
suolaa ja vastarouhittua pippuria

Uunikasvikset:
200 g porkkanoita
1 bataatti
1 palsternakka
1 talvikurpitsa (tai kesäkurpitsa)
3 rkl oliiviöljyä
1,5 tl hyvälaatuista suolaa
1 tl vastarouhittua mustapippuria
2 tl silputtua persiljaa

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Kuori vihannekset ja paloittele ne samankokoisiksi palasiksi. Vihannekset kutistuvat uunissa, joten älä leikkaa palasia liian pieniksi.

Laita vihannekset uunipellille leivinpaperin päälle ja pirskottele niiden päälle oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Paahda vihanneksia uunissa 35 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmeitä. Voit välillä käännellä niitä. Voit myös halutessasi heittää sekaan tuoreita yrttejä.

Ota vihannekset pois uunista ja soseuta ne kahdessa osassa sauvasekottimella tai monitoimikoneessa kana- tai kasvisliemen seassa (eli jaa liemikin kahteen osaan). Kaada soseet kattilaan ja maista. Nosta vielä kiehumispisteeseen. Keitto on paksua mutta ei kuitenkaan sosemaista. Jos se on liian paksua, lisää kana- tai kasvislientä tai vettä.