sunnuntai 20. helmikuuta 2011

Appilan pappilan apupapin papupata

Rakastan papuja ja linssejä! Niistä saa helposti maukasta ja ravinnepitoista ruokaa. Tänään improvisoin papupadan kidneypavuista ja punaisista linsseistä. Kindneypapuja olin liottanut yön yli, linssejä ei tarvitse liottaa. Vielä ravintorikkaampaa pavuista olisi saanut rikastamalla niitä parin vuorokauden ajan. Tarkoittaa sitä, että papuja liotetaan ensin yön yli, minkä jälkeen liotusvesi kaadetaan pois (kukat tykkäävät!) ja papujen annetaan olla huoneenlämmössä kannettomassa astiassa parin vuorokauden ajan. Pavut alkavat elämään ja moninkertaistavat ravintoarvonsa. Tällä kertaa en rikastanut papuja, mutta pyrin kyllä siihen aina kun vaan mahdollista. Ohjeen mitat ovat taas vähän sinnepäin, koska kehitin reseptin itse siinä kokatessani, enkä tullut niin tarkkaan katsoneeksi määriä.


VEERAN PAPUPATA

3 dl luomukidneypapuja
2 dl punaisia luomulinssejä (kokonaisia)
2 luomusipulia
4 luomuvalkosipulin kynttä
pätkä (luomu)purjoa 
4-5 luomuporkkanaa
1 tölkki luomukookosmaitoa
1 tölkki luomutomaattimurskaa
vettä
himalajan vuorisuolaa
luomuyrttisuolaa
mustapippuria
oreganoa
timjamia
juustokuminaa
chiliä
currya
paprikajauhetta
luomusoijakastiketta

voita paistamiseen

Liota papuja yön yli. Kaada liotusvesi pois. Rikasta papuja pari vuorokautta, jos sinulla on siihen aikaa. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulin kynnet. Halkaise ja huuhdo purjo, silppua pieneksi. Kuori porkkanat ja paloittele ne pieniksi paloiksi. Kuullota sipulia, valkosipulia, purjoa ja porkkanoita hetki voissa kattilan pohjalla. Lisää linssit ja pavut ja kääntele niitä hetki kasvisten kanssa. Lisää kookosmaito ja tomaattimurska. Anna kiehua hiljaisella lämmöllä niin kauan kunnes pavut ja linssit ovat kypsiä. Linssit kypsyvät papuja nopeammin, mutta itse lisäsin silti sekä linssit että pavut yhtäaikaa kattilaan. Mausta ja nauti vaikkapa hapatettujen porkkanoiden ja hyvän luomuleivän kera!