Bataatti-lihakeitto
lihaliemi
kypsää keittolihaa
1 bataatti
1 tl harissaa
1 tlk punaisia kidneypapuja
2 valkosipulinkynttä ohuiksi viipaloituina
lehtipersiljaa
tarjoiluun sitruunalohkoja ja creme fraichea
Ota keittoliha työlaudalle ja revi se syiden pituussuunnassa paloiksi. Leikkaa pisimpiä paloja hieman pienemmäksi. Kuori ja leikkaa bataatti noin 2 x 2cm kuutioiksi. Kuumenna kattilassa ruokalusikallinen oliiviöljyä ja lisää siihen harissa, valkosipuli ja bataattikuutiot. Pehmennä kuutioita hetken ja lisää lihaliemi ja lihat. Kuumenna keitto kattilassa kiehuvaksi ja lisää tarvittaessa vettä, jos liemi on liian vahvaa. Tarkista myös suolan ja harissan maku. Lisää huuhdellut kidneypavut ja anna kiehua. Kun bataatit ovat kypsiä, lisää joukkoon silputtu persilja ja tarjoa sitruunan ja creme fraichen, sekä hyvän leivän kera.
Lihaliemen keitto-ohjeet
Luullista keittolihaa (naudan lapa toimii hyvin)1 sipuli
1 porkkana
5 cm pätkä palsternakkaa
2 laakerinlehteä
10 mustapippuria
1 oksa timjamia
2 oksaa persiljaa
Laita liha ja luu kattilaan halkaistun sipulin sekä porkkanan kera. Heitä joukkoon laakerinlehdet, mustapippurit, tinjami, persilja sekä 5 cm palsternakkaa ja peitä kylmällä vedellä. Kiehauta ja anna kiehua pari minuuttia, kuori tämän jälkeen pinnalle muodostunut vaahto reikälusikalla ja heitä pois. Anna kiehua taas pari minuuttia ja poista muodostunut vaahto. Laske tämän jälkeen lämpöä ja anna lihojen kiehua rauhassa pari kolme tuntia tai kunnes iso lihapala on aivan murea. Lisää tarvittaessa kylmää vettä, niin että lihat ovat koko ajan peitettyinä.
Kun liha on aivan mureaa, ota kattila liedeltä ja siivilöi liemi talteen. Säästä lihanpala ja heitä luu ja muut mausteet kompostiin. Jos valmistat liemestä keittoa vasta seuraavana päivänä, jäähdytä se ja laita yöksi kylmään. Seuraavana päivänä liemen pinnalle hyytynyt rasva on helppo kuoria pois ja liemi on näin vähärasvaisempi. Muista maustaa suolalla kun käytät lientä! Voit myös halutessasi jatkaa siivilöidyn liemen keittämistä kokoon, näin siitä tulee vahvempi ja tiiviimpi.
Harira-keitto (kasvisversio)
1 dl kikherneitä
1 dl valkoisia papuja
1 dl vihreitä linssejä
1 prk (400 g) säilöttyjä tomaatteja
1 prk (400 g) tomaattimurskaa
2 isoa sipulia
1,5 tl suolaa
ripaus mustapippuria
1 tl kurkumaa
1 rkl sitruunamehua
1,5 dl vettä
1 tl vehnäjauhoja
nippu korianteria
nippu persiljaa
0,5 tl harissaa
Huuhtele herneet, pavut ja linssit. Liota niitä runsaassa vedessä muutama tunti tai yön yli. Siivilöi.
Peitä herneet ja pavut vedellä ja keitä ne kypsiksi. Lisää linssit loppuvaiheessa ja keitä nekin kypsiksi. Kokonaiskeittoaika on noin 30 minuuttia.
Lisää pieniksi kuutioidut tomaatit mehuineen, tomaattimurska ja hienoksi silputut sipulit.
Mausta seos suolalla, pippurilla, kurkumalla ja sitruunamehulla. Keitä seosta puoli tuntia.
Sekoita veteen jauhot ja lisää seos ohuena nauhana joukkoon koko ajan sekoittaen.
Lisää lopuksi silputut yrtit, harissa. Tarjoa heti. alkuperäisessä ohjeessa keittoon lisätään 1 dl keitettyä riisiä, mutta itse jätin sen pois.
Tapenade
100 g mustia oliiveja
2 rkl kapriksia
3 sardiinifileetä
1 valkosipulin kynsi
1/2:n sitruunan mehu
2 rkl tuoretta basilikaa
mustapippuria
1/2 dl oliiviöljyä
Laita oliiviöljyä lukuunottamatta kaikki aineet monitoimikoneeseen ja hienonna. Lisää öljy tipottain koneen käydessä.
Hummus
Hummusta en valmistanut minkään tietyn reseptin mukaan vaan muodostaen netistä löytämistäni resepteistä oman, parhaalta tuntuvan version. Tämä resepti on varmaankin aika lähellä sitä:
2 prk (à 200) kikherneitä valutettuna (itse käytin kuivattuja kikherneitä liotettuina ja keitettyinä)
1 dl sitruunamehua
1 rkl tahinia
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1/2 tl suolaa
1 dl oliiviöljyä
Kaikki ainekset monitoimikoneeseen, öljy lisätään viimeisenä valuttaen ohuena nauhana.
Kakun reseptin postaan myöhemmin...